fbpx
  • superfoods-zelf-kweken.jpg

knoflook (Allium sativum)

knoflook (Allium-sativum)
Photo courtesy of: Henk Lic. Sc.
Standplaats zon
Nederlandse naam, volksnamen en synoniemen: look, tuinlook, knoflook
Op zoek naar een andere soort of variëteit?: Tijdens onze openingsuren kan elke particulier komen kijken, uitkiezen en DIRECT mee nemen. Vind je niet wat je zoekt? Kan je een bepaalde plantensoort of variëteit nergens vinden? Wij zoeken met u mee! We werken samen met de belangrijkste groothandels en boomkwekerijen in België. Breng hiervoor uw verlanglijstje mee. Ter plekke kun je direct planten bekijken en uitkiezen uit het aanbod van onze partners.
Prijsinfo: Prijzen kunnen uitsluitend ter plekke in de winkel geraadpleegd worden. Een grote hoeveelheid nodig? Profiteer dan van onze volumekorting! Meer info ter plekke in onze plantenwinkel.
Plantenfamilie: Amaryllidaceae - narcisfamilie
Herkomst van de natuurlijke vorm: Noordwest-China
Beschikbaarheid: Deze online planten catalogus toont ons assortiment, niet onze voorraad! Vraag naar de beschikbaarheid in onze plantenwinkel
Gebruik: groententuin, keukengerechten, superfoods, kruidentuin volle grond, medicinaal, superkruiden
Beste plantijd: februari, maart, april
Beste oogsttijd: augustus
Bloemkleur: wit
Hoogte: 40-60 cm
Standplaats: zon
Vochtigheid: normaal
Groenblijvend: nee
Winterhard: goed winterhard
Toepassing in de keuken: salades, kruidenboter, vlees en vis gerechten, sauzen, stoof- en groenteschotels, lookbroodjes
Plantdichtheid per m² in volle grond: 8

Allium sativum, welgekend als knoflook is een doorlevend, vorstbestendig bolgewas dat 60 cm hoog wordt. Knoflook heeft wat vrieskou nodig om goed te groeien. Daarnaast vraagt deze plant om voedselrijke, goed doorlatende, losse grond op een plek in de zon. Het blad van knoflook is langwerpig, rechtopstaand en grijsgroen van kleur. In juni komt een witte bloem die in het begin in een vlies verpakt zit. Allium sativum gaan we eerder kweken omwille van haar vele goede eigenschappen, zowel in de keuken als op medicinaal vlak, dan om haar schoonheid. Bol en jong blad van knoflook zijn eetbaar. Wanneer de bladeren geel worden en afsterven is het tijd om de bol te oogsten. Deze kan zowel vers als gedroogd gebruikt worden.

Wens je populaire soorten superfoods te kopen? Op zoek naar plantjes van knoflook ? Voor meer informatie over deze 'superfood' plantjes voor in de moestuin zoals Allium sativum bent u van harte welkom in onze kruidenkwekerij te Zwevegem. De beschikbaarheid van de knoflook in onze kruidenkwekerij te Zwevegem is afhankelijk van verschillende factoren zoals de weersomstandigheden, kiemkracht van de kruidenzaden of beworteling van de stekjes. De Allium sativum is te koop rechtstreeks vanuit ons plantencentrum zo lang onze voorraad kruidenplanten strekt. De startdatum van onze bloemen, groente- en kruidenplantenverkoop is ergens vanaf half maart, begin april. De exacte startdatum zal aangeven worden bovenaan de pagina 'SUPERFOODS' in deze online catalogus.

Let op! Met het gebruik van sommige kruiden moet je uitkijken als je zwanger bent, tijdens het zogen, indien u medicijnen neemt of bij kinderen onder de 2 jaar. Alvorens u de Allium sativum intens gebruikt dient u contact op te nemen met een voedingsdeskundige of een gekwalificeerde arts voor medisch advies.