fbpx
  • superfoods-zelf-kweken.jpg

koriander (Coriandrum sativum)

koriander (Coriandrum-sativum)
Photo courtesy of: Henk Lic. Sc.
Bijen lokkend: ja
Hommel lokkend: ja
Standplaats half schaduw, zon
Standplaats half schaduw, zon
Nederlandse naam, volksnamen en synoniemen: chinese peterselie, koriander
Op zoek naar een andere soort of variëteit?: Tijdens onze openingsuren kan elke particulier komen kijken, uitkiezen en DIRECT mee nemen. Vind je niet wat je zoekt? Kan je een bepaalde plantensoort of variëteit nergens vinden? Wij zoeken met u mee! We werken samen met de belangrijkste groothandels en boomkwekerijen in België. Breng hiervoor uw verlanglijstje mee. Ter plekke kun je direct planten bekijken en uitkiezen uit het aanbod van onze partners.
Prijsinfo: Prijzen kunnen uitsluitend ter plekke in de winkel geraadpleegd worden. Een grote hoeveelheid nodig? Profiteer dan van onze volumekorting! Meer info ter plekke in onze plantenwinkel.
Plantenfamilie: Apiaceae - schermbloemenfamilie
Herkomst van de natuurlijke vorm: West-Azië
Beschikbaarheid: Deze online planten catalogus toont ons assortiment, niet onze voorraad! Vraag naar de beschikbaarheid in onze plantenwinkel
Gebruik: keukengerechten, superfoods, kruidentuin volle grond, kruidentuin op je terras of balkon (in potten), medicinaal, superkruiden
Beste plantijd: maart, april, mei, juni, juli, augustus
Beste oogsttijd: april, mei, juni, juli, augustus
Bloemkleur: wit
Hoogte: 60-80 cm
Standplaats: half schaduw, zon
Vochtigheid: normaal
Bijenlokkend: ja
Hommellokkend: ja
Groenblijvend: nee
Winterhard: nee
Vorstgevoelig: ja, beschermd opkweken alvoor buiten te planten
Toepassing in de keuken: in salades, soepen, sauzen, rijstgerechten
Plantdichtheid per m² in volle grond: 8

Bijenlokkend: ja, bijen zijn echte top bestuivers! Op zoek naar voedsel zorgen bijen nietsvermoedend tijdens het bestuiven voor een mooiere oogst in nabijgelegen fruit- en moestuinen.

Hommellokkend: ja, diverse bloemen zijn absoluut afhankelijk van hommels om bestoven te worden. Hommels schudden de stuifmeelkorrels uit de meeldraden door het trillen van hun borstspieren. 'Buzz pollination' genoemd, vrij vertaald 'zoembestuiving'.

Coriandrum sativum, in het nederlands koriander, is een snelgroeiend, éénjarig keukenkruid dat 60 tot 80 cm hoog wordt. Deze rechtopgaande plant houdt van niet te voedselrijke, losse, goed doorlatende bodem, op een warm zonnig plekje uit de wind. Voedselrijke grond komt het aroma niet ten goede. Koriander heeft frisgroen, glimmend blad dat onderaan ovaal getand is en meer naar boven toe fijn geveerd. Van juni tot september bloeit Coriandrum sativum met kleine witroze bloempjes. Blad, bloemen en zaden zijn eetbaar. Het jonge blad van koriander wordt vers gegeten en kan bewaard worden in de diepvries. Na de bloei wordt de smaak van het blad minder lekker, maar kan je wel zaden oogsten. Coriandrum sativum lokt bijen en hommels naar je tuin.

Wens je populaire soorten superfoods te kopen? Op zoek naar plantjes van koriander ? Voor meer informatie over deze 'superfood' plantjes voor in de moestuin zoals Coriandrum sativum bent u van harte welkom in onze kruidenkwekerij te Zwevegem. De beschikbaarheid van de koriander in onze kruidenkwekerij te Zwevegem is afhankelijk van verschillende factoren zoals de weersomstandigheden, kiemkracht van de kruidenzaden of beworteling van de stekjes. De Coriandrum sativum is te koop rechtstreeks vanuit ons plantencentrum zo lang onze voorraad kruidenplanten strekt. De startdatum van onze bloemen, groente- en kruidenplantenverkoop is ergens vanaf half maart, begin april. De exacte startdatum zal aangeven worden bovenaan de pagina 'SUPERFOODS' in deze online catalogus.

Let op! Met het gebruik van sommige kruiden moet je uitkijken als je zwanger bent, tijdens het zogen, indien u medicijnen neemt of bij kinderen onder de 2 jaar. Alvorens u de Coriandrum sativum intens gebruikt dient u contact op te nemen met een voedingsdeskundige of een gekwalificeerde arts voor medisch advies.