fbpx
  • beste-superfoods-planten.jpg

kardoen / globe artisjok (Cynara cardunculus)

kardoen / globe artisjok (Cynara cardunculus)
Photo courtesy of: Henk Lic. Sc.
Vlinder lokkend: ja
Bijen lokkend: ja
Hommel lokkend: ja
Standplaats zon
Nederlandse naam, volksnamen en synoniemen: kardoen
Op zoek naar een andere soort of variëteit?: Tijdens onze openingsuren kan elke particulier komen kijken, uitkiezen en DIRECT mee nemen. Vind je niet wat je zoekt? Kan je een bepaalde plantensoort of variëteit niet vinden? Wij zoeken met u mee! We werken samen met de belangrijkste groothandels en boomkwekerijen in België. Bestellen (ter plekke) woensdag ten laatste = afhalen vanaf vrijdag (in de meeste gevallen)
Prijs: Een grote hoeveelheid nodig? Profiteer dan van onze volumekorting! Meer info ter plekke in onze winkel.
Plantenfamilie: Compositae - composietenfamilie
Herkomst van de natuurlijke vorm: Middellandse zeegebied
Beschikbaarheid: Deze online planten catalogus toont ons assortiment, niet onze voorraad! Vraag naar de beschikbaarheid in onze plantenwinkel
Gebruik: borderplant, wilde tuin, cottagetuin, opvallende bloem, natuurlijke tuin, groententuin, keukengerechten, superfoods, kruidentuin volle grond, medicinaal, superkruiden
Beste plantijd: mei, juni
Beste oogsttijd: september, oktober
Serre of buitenteelt: buiten
Bloemkleur: blauw, purper
Geurend: ja
Hoogte: >140 cm
Standplaats: zon
Vochtigheid: droog, normaal
Vlinderlokkend: ja
Bijenlokkend: ja
Hommellokkend: ja
Groenblijvend: nee
Winterhard: matig tot -5°C, dus best wat beschermen met droge bladeren
Vorstgevoelig: ja, beschermd opkweken alvoor buiten te planten
Toepassing in de keuken: de hoofdnerven van de geblekte bladstelen blancheren of koken en opdienen met kaas- of tomatensaus
Plantdichtheid per m² in volle grond: 4

Vlinderlokkend: ja, vlinders roepen beelden op van zonneschijn, warmte en kleur en zijn dé indicatoren van een gezonde biodiversiteit.

Bijenlokkend: ja, bijen zijn echte top bestuivers! Op zoek naar voedsel zorgen bijen nietsvermoedend tijdens het bestuiven voor een mooiere oogst in nabijgelegen fruit- en moestuinen.

Hommellokkend: ja, diverse bloemen zijn absoluut afhankelijk van hommels om bestoven te worden. Hommels schudden de stuifmeelkorrels uit de meeldraden door het trillen van hun borstspieren. 'Buzz pollination' genoemd, vrij vertaald 'zoembestuiving'.

Cynara cardunculus noemen we in het nederlands kardoen. Deze vergeten groente, die tot 200 cm hoog wordt, is familie van de artisjok. De tweejarige plant is matig winterhard, de wortels moeten in de winter afgedekt worden. Kardoen staat graag op een warme, beschutte plek in de zon op goed doorlatende, stikstofrijke, eerder droge bodem. De plant verdraagt geen winternatte bodem en wortelt diep waarvoor goed losgemaakte grond nodig is. Cynara cardunculus heeft grijsgroen, tot 100 cm groot, diep ingesneden blad en bloeit van juli tot augustus met blauwpaarse bloemen. Kardoen heeft medicinale eigenschappen, bloemknoppen en bladstelen zijn bruikbaar in de keuken. Deze plant, die een aanwinst is voor elke groententuin, staat ook mooi in de siertuin en trekt bijen, hommels en vlinders aan.

Wens je populaire soorten superfoods te kopen? Op zoek naar plantjes van kardoen / globe artisjok ? Voor meer informatie over deze 'superfood' plantjes voor in de moestuin zoals Cynara cardunculus bent u van harte welkom in onze kruidenkwekerij te Zwevegem. De beschikbaarheid van de kardoen / globe artisjok in onze kruidenkwekerij te Zwevegem is afhankelijk van verschillende factoren zoals de weersomstandigheden, kiemkracht van de kruidenzaden of beworteling van de stekjes. De Cynara cardunculus is te koop rechtstreeks vanuit ons plantencentrum zo lang onze voorraad kruidenplanten strekt. De startdatum van onze bloemen, groente- en kruidenplantenverkoop is ergens vanaf half maart, begin april. De exacte startdatum zal aangeven worden bovenaan de pagina 'SUPERFOODS' in deze online catalogus.

Let op! Met het gebruik van sommige kruiden moet je uitkijken als je zwanger bent, tijdens het zogen, indien u medicijnen neemt of bij kinderen onder de 2 jaar. Alvorens u de Cynara cardunculus intens gebruikt dient u contact op te nemen met een voedingsdeskundige of een gekwalificeerde arts voor medisch advies.