grote pimpernel (Sanguisorba officinalis)

grote pimpernel (Sanguisorba-officinalis)
Photo courtesy of: Henk Lic. Sc.
Vlinder lokkend: ja
Bijen lokkend: ja
Hommel lokkend: ja
Standplaats half schaduw, zon
Standplaats half schaduw, zon
Groenblijvend: ja
Nederlandse naam, volksnamen en synoniemen: tuinpimpernel, groot sorbenkruid, bloedkruid, rode pimpernel, grote bevernel
Plantenfamilie: Rosaceae - rozenfamilie
Herkomst van de natuurlijke vorm: Europa en Oost-Azië
Beschikbaarheid: Deze online planten catalogus toont ons assortiment, niet onze voorraad!
Gebruik: borderplant, kuipplant, wilde tuin, cottagetuin, keukengerechten, kruidentuin volle grond, kruidentuin op je terras of balkon (in potten)
Beste plantijd: januari, februari, maart, april, mei, juni, juli, augustus, september, oktober, november, december
Bloemkleur: rood
Hoogte: 80-100 cm
Standplaats: half schaduw, zon
Kustplant: Ja, verdraagt extreme omstandigheden zoals zoute felle zeewind, schurende zanddeeltjes, droogte, zout en kleigrond
Vochtigheid: vochtig
Onderhoud: de beste en langste bloei wordt bekomen door regelmatig de uitgebloeide bloemen te verwijderen, verder nauwelijks onderhoud nodig
Vlinderlokkend: ja
Bijenlokkend: ja
Hommellokkend: ja
Snoeien: verwijder dode bladeren na de winter net voordat de plant terug begint te groeien, knip direct na de bloei ongeveer 2/3 van de plant weg en de plant zal herschieten en u bekomt een tweede bloei!
Groenblijvend: ja
Winterhard: zeer winterhard
Toepassing in de keuken: vissauzen, salades en soepen
Plantdichtheid per m² in volle grond: 5
Prijzen: Onze plantenkwekerij staat nooit stil! Naar behoefte worden onze planten regelmatig bijbemest, bijgeknipt, verjongd en/of verpot. Hier hebben onze tuinplanten hun intussen alom bekend hoge kwaliteit aan te danken. Door deze diverse handelingen kunnen de prijzen op elke moment wijzigen met als belangrijkste prijs criteria de leeftijd en potmaat van de plant. Om deze reden zijn de prijzen van onze planten UITSLUITEND ter plaatse in onze kwekerij te raadplegen. Bedankt voor uw begrip.

Vlinderlokkend: ja, vlinders roepen beelden op van zonneschijn, warmte en kleur en zijn dé indicatoren van een gezonde biodiversiteit.

Bijenlokkend: ja, bijen zijn echte top bestuivers! Op zoek naar voedsel zorgen bijen nietsvermoedend tijdens het bestuiven voor een mooiere oogst in nabijgelegen fruit- en moestuinen.

Hommellokkend: ja, diverse bloemen zijn absoluut afhankelijk van hommels om bestoven te worden. Hommels schudden de stuifmeelkorrels uit de meeldraden door het trillen van hun borstspieren. 'Buzz pollination' genoemd, vrij vertaald 'zoembestuiving'.

Sanguisorba officinalis noemen we in het nederlands grote pimpernel. Deze doorlevende, winterharde plant wordt 30 tot 100 cm hoog. Het geveerde blad van grote pimpernel groeit in polvorm en heeft langwerpig ovale, getande deelblaadjes. Van juni tot september bloeit de plant met donkerrode, eivormige bloemhoofdjes waar bijen, hommels en vlinders op afkomen. In Vlaanderen is Sanguisorba officinalisis een vrij zeldzame en beschermde plant die houdt van een plek in zon of halfschaduw op een matig voedselrijke, goed vochtige bodem. In het wild groeit de plant langs waterkanten en op grasland dat soms overstroomd wordt. Wortel en blad van grote pimpernel hebben medicinale eigenschappen. De bloemen zijn goed geschikt als snijbloem en mooi in een boeket.

Zoekt u naar Sanguisorba-officinalis of grote pimpernel? Voor meer informatie bent u van harte welkom tijdens onze openserredagen te Zwevegem. Groene munt is verkrijgbaar onder voorbehoud van beschikbaarheid en of teeltfactoren zoals de weersomstandigheden, kiemkracht van de zaden of beworteling van de stekken.