fbpx
  • kleinfruitplanten.jpg

rode kruisbes / stekelbes (Ribes uva crispa)

rode kruisbes / stekelbes (Ribes-uva-crispa)
Photo courtesy of: Henk Lic. Sc.
Bijen lokkend: ja
Hommel lokkend: ja
Vogel lokkend: ja
Standplaats half schaduw, zon
Standplaats half schaduw, zon
Beschikbaarheid: Deze online planten catalogus toont ons assortiment, niet onze voorraad! Vraag naar de beschikbaarheid in onze plantenwinkel
Hoogte: >140 cm
Standplaats: half schaduw, zon
Vochtigheid: vochtig
Bijenlokkend: ja
Hommellokkend: ja
Vogellokkend: ja
Groenblijvend: nee
Winterhard: goed winterhard
Prijzen: Onze plantenkwekerij staat nooit stil! Naar behoefte worden onze planten regelmatig bijbemest, bijgeknipt, verjongd en/of verpot. Hier hebben onze tuinplanten hun intussen alom bekend hoge kwaliteit aan te danken. Door deze diverse handelingen kunnen de prijzen op elke moment wijzigen met als belangrijkste prijs criteria de leeftijd en potmaat van de plant. Om deze reden zijn de prijzen van onze planten UITSLUITEND ter plaatse in onze kwekerij te raadplegen. Bedankt voor uw begrip.

Bijenlokkend: ja, bijen zijn echte top bestuivers! Op zoek naar voedsel zorgen bijen nietsvermoedend tijdens het bestuiven voor een mooiere oogst in nabijgelegen fruit- en moestuinen.

Hommellokkend: ja, diverse bloemen zijn absoluut afhankelijk van hommels om bestoven te worden. Hommels schudden de stuifmeelkorrels uit de meeldraden door het trillen van hun borstspieren. 'Buzz pollination' genoemd, vrij vertaald 'zoembestuiving'.

Vogellokkend: ja, zaden, bessen en fruit zijn een nuttige voedselbron in de winter. Snoei niet alle zaden weg en laat wat bessen of fruit hangen voor de vogels. Ze zullen je dankbaar zijn!

Ribes uva crispa ook kruisbes of stekelbes genoemd bloeit in april met groenachtige tot vuilpaarse bloemen. De kruisbes wordt bestoven door insecten en kan vruchtzetten met eigen stuifmeel. Ze hebben een voorkeur voor zon maar verdragen ook half schaduw. De kruisbes bloeit in april en mei. Resistent tegen meeldauw. Je kan kruisbessen niet enkel eten waneer ze rijp zijn (vanaf tweede helft juni), maar je kan ze ook onrijp plukken om er heerlijke confituren, cake of andere culinaire gerechten mee te bereiden.

Rode kruisbessen en zijn rijk aan vitaminen A, C, B, B1, B2, B6, E en K. Daarnaast bevatten rode kruisbessen ook verschillende belangrijke mineralen als ijzer, calcium, magnesium, fosfor en kalium. Er zijn maar weinig producten die meer antioxidanten bevatten dan bessen. Antioxidanten zijn stoffen die cholesterolverlagend werken, vrije radicalen kunnen neutraliseren en een belangrijke rol spelen bij het verouderingsproces en de stofwisseling.

Zoekt u naar Ribes uva crispa? Voor meer informatie bent u van harte welkom tijdens onze openserredagen te Zwevegem. Rode kruisbes of stekelbessen zijn verkrijgbaar onder voorbehoud van beschikbaarheid en of teeltfactoren zoals de weersomstandigheden, kiemkracht van de zaden of beworteling van de stekken.