fbpx
  • kleinfruitplanten.jpg

rode bes / rode trosbes / rode aalbes (Ribes rubrum)

rode bes / rode-trosbes /  rode aalbes (Ribes-rubrum)
Photo courtesy of: Henk Lic. Sc.
Bijen lokkend: ja
Hommel lokkend: ja
Vogel lokkend: ja
Standplaats half schaduw, zon
Standplaats half schaduw, zon
Beschikbaarheid: Deze online planten catalogus toont ons assortiment, niet onze voorraad! Vraag naar de beschikbaarheid in onze plantenwinkel
Hoogte: >140 cm
Standplaats: half schaduw, zon
Vochtigheid: vochtig
Bijenlokkend: ja
Hommellokkend: ja
Vogellokkend: ja
Groenblijvend: nee
Winterhard: goed winterhard
Prijzen: Onze plantenkwekerij staat nooit stil! Naar behoefte worden onze planten regelmatig bijbemest, bijgeknipt, verjongd en/of verpot. Hier hebben onze tuinplanten hun intussen alom bekend hoge kwaliteit aan te danken. Door deze diverse handelingen kunnen de prijzen op elke moment wijzigen met als belangrijkste prijs criteria de leeftijd en potmaat van de plant. Om deze reden zijn de prijzen van onze planten UITSLUITEND ter plaatse in onze kwekerij te raadplegen. Bedankt voor uw begrip.

Bijenlokkend: ja, bijen zijn echte top bestuivers! Op zoek naar voedsel zorgen bijen nietsvermoedend tijdens het bestuiven voor een mooiere oogst in nabijgelegen fruit- en moestuinen.

Hommellokkend: ja, diverse bloemen zijn absoluut afhankelijk van hommels om bestoven te worden. Hommels schudden de stuifmeelkorrels uit de meeldraden door het trillen van hun borstspieren. 'Buzz pollination' genoemd, vrij vertaald 'zoembestuiving'.

Vogellokkend: ja, zaden, bessen en fruit zijn een nuttige voedselbron in de winter. Snoei niet alle zaden weg en laat wat bessen of fruit hangen voor de vogels. Ze zullen je dankbaar zijn!

Ribes rubrum rode aalbes heeft bloemen die onopvallend geelgroen zijn en de eetbare bessen zijn felrood. De plant is zelfbestuivend. De bloei begint half april. Een volwassen struik kan tot 2 meter uitgroeien en 3 à 4 kilo bessen opbrengen, tegen het midden of eind van de zomer. Een aanrader die in geen enkele moestuin met zachtfruit kleinfruit mag ontbreken.

Rode aalbessen zijn rijk aan vitaminen A, C, B, B1, B2, B6, E en K. Daarnaast bevatten rode aalbessen ook verschillende belangrijke mineralen als ijzer, calcium, magnesium, fosfor en kalium. Er zijn maar weinig producten die meer antioxidanten bevatten dan bessen. Antioxidanten zijn stoffen die cholesterolverlagend werken, vrije radicalen kunnen neutraliseren en een belangrijke rol spelen bij het verouderingsproces en de stofwisseling. 

Zoekt u naar Ribes-rubrum? Voor meer informatie over soorten bessen bent u van harte welkom tijdens onze openserredagen te Zwevegem. Aalbessen zijn verkrijgbaar onder voorbehoud van beschikbaarheid en of teeltfactoren zoals de weersomstandigheden, kiemkracht van de zaden of beworteling van de stekken.