duitse winter tijm (Thymus vulgaris)

duitse winter tijm (Thymus-vulgaris)
Photo courtesy of: Henk Lic. Sc.
Vlinder lokkend: ja
Bijen lokkend: ja
Hommel lokkend: ja
Standplaats zon
Nederlandse naam, volksnamen en synoniemen: echte tijm
Beschikbaarheid: Deze online planten catalogus toont ons assortiment, niet onze voorraad! Vraag naar de beschikbaarheid in onze plantenwinkel
Beste plantijd: januari, februari, maart, april, mei, juni, juli, augustus, september, oktober, november, december
Beste oogsttijd: januari, februari, maart, april, mei, juni, juli, augustus, september, oktober, november, december
Bloemkleur: roze
Hoogte: 20-40 cm
Standplaats: zon
Vochtigheid: droog
Vlinderlokkend: ja
Bijenlokkend: ja
Hommellokkend: ja
Winterhard: zeer winterhard
Prijzen: Onze plantenkwekerij staat nooit stil! Naar behoefte worden onze planten regelmatig bijbemest, bijgeknipt, verjongd en/of verpot. Hier hebben onze tuinplanten hun intussen alom bekend hoge kwaliteit aan te danken. Door deze diverse handelingen kunnen de prijzen op elke moment wijzigen met als belangrijkste prijs criteria de leeftijd en potmaat van de plant. Om deze reden zijn de prijzen van onze planten UITSLUITEND ter plaatse in onze kwekerij te raadplegen. Bedankt voor uw begrip.

Vlinderlokkend: ja, vlinders roepen beelden op van zonneschijn, warmte en kleur en zijn dé indicatoren van een gezonde biodiversiteit.

Bijenlokkend: ja, bijen zijn echte top bestuivers! Op zoek naar voedsel zorgen bijen nietsvermoedend tijdens het bestuiven voor een mooiere oogst in nabijgelegen fruit- en moestuinen.

Hommellokkend: ja, diverse bloemen zijn absoluut afhankelijk van hommels om bestoven te worden. Hommels schudden de stuifmeelkorrels uit de meeldraden door het trillen van hun borstspieren. 'Buzz pollination' genoemd, vrij vertaald 'zoembestuiving'.

Thymus vulgaris of duitse wintertijm is een wintergroen, aromatisch halfheestertje dat 20 tot 30 cm hoog wordt. Deze plant is goed vorstbestendig op voorwaarde dat hij op een droge bodem staat. Duitse wintertijm heeft dus bovenal nood aan een goed doorlatende grond, die kalkrijk en eerder droog is. Hij staat graag op een zonnige plek, beschut tegen koude wind en kan ook prima in een pot gehouden worden. Thymus vulgaris heeft kleine grijsgroene blaadjes en bloeit van mei tot juni met roze of witte bloempjes. Om de plant mooi compact te houden, snoei je hem terug na de bloei. Blad en bloeiende toppen van duitse wintertijm zijn eetbaar en hebben geneeskrachtige eigenschappen. Deze plant is een lust voor bijen en vlinders.

Zoekt u naar Thymus vulgaris? Voor meer informatie bent u van harte welkom tijdens onze openserredagen te Zwevegem. Duitse winter tijm is verkrijgbaar onder voorbehoud van beschikbaarheid en of teeltfactoren zoals de weersomstandigheden, kiemkracht van de zaden of beworteling van de stekken.