fbpx
  • superfoods-zelf-kweken.jpg

peterselie (Petroselinum crispum)

peterselie (Petroselinum crispum)
Photo courtesy of: Henk Lic. Sc.
Bijen lokkend: ja
Standplaats schaduw, half schaduw
Standplaats schaduw, half schaduw
Nederlandse naam, volksnamen en synoniemen: peterselie, krulpeterselie
Op zoek naar een andere soort of variëteit?: Tijdens onze openingsuren kan elke particulier komen kijken, uitkiezen en DIRECT mee nemen. Vind je niet wat je zoekt? Kan je een bepaalde plantensoort of variëteit nergens vinden? Wij zoeken met u mee! We werken samen met de belangrijkste groothandels en boomkwekerijen in België. Breng hiervoor uw verlanglijstje mee. Ter plekke kun je direct planten bekijken en uitkiezen uit het aanbod van onze partners.
Prijsinfo: Prijzen kunnen uitsluitend ter plekke in de winkel geraadpleegd worden. Een grote hoeveelheid nodig? Profiteer dan van onze volumekorting! Meer info ter plekke in onze plantenwinkel.
Plantenfamilie: Apiaceae - schermbloemenfamilie
Herkomst van de natuurlijke vorm: Middellandse Zeegebied
Beschikbaarheid: Deze online planten catalogus toont ons assortiment, niet onze voorraad! Vraag naar de beschikbaarheid in onze plantenwinkel
Gebruik: groententuin, keukengerechten, superfoods, kruidentuin volle grond, kruidentuin op je terras of balkon (in potten), medicinaal, superkruiden
Beste plantijd: februari, maart, april, mei, juni, juli, augustus, september
Beste oogsttijd: maart, april, mei, juni, juli, augustus, september, oktober
Serre of buitenteelt: serre & buiten
Bloemkleur: wit
Geurend: ja
Hoogte: 40-60 cm
Standplaats: schaduw, half schaduw
Vochtigheid: normaal, vochtig
Bijenlokkend: ja
Groenblijvend: nee
Winterhard: matig tot -5°C, dus best wat beschermen met droge bladeren
Vorstgevoelig: ja, beschermd opkweken alvoor buiten te planten
Toepassing in de keuken: vers, gedroogd, diepgevroren in vrijwel alle gerechten
Plantdichtheid per m² in volle grond: 8

Bijenlokkend: ja, bijen zijn echte top bestuivers! Op zoek naar voedsel zorgen bijen nietsvermoedend tijdens het bestuiven voor een mooiere oogst in nabijgelegen fruit- en moestuinen.

Petroselinum crispum wordt in het nederlands krulpeterselie genoemd. Deze tweejarige, aromatische plant wordt 40 cm hoog en draagt in de zomer van het tweede groeijaar witte bloemschermen. Dit welbekende keukenkruid wordt vaak gekweekt als éénjarige omdat het jong geoogste blad het lekkerste is. Krulpeterselie heeft een minder sterke smaak dan bladpeterselie, maar de plant is decoratiever en leent zicht beter tot garneren. Doorgaans wordt dit kruid vers en rauw gegeten, het is rijk aan vitamine c en mineralen en vindt toepassing in allerlei bereidingen. Petroselinum crispum houdt van een plek in halfschaduw of schaduw, op vochtige, voedselrijke bodem. De plant kan heel goed in een pot gehouden worden mits voldoende vocht.

Wens je populaire soorten superfoods te kopen? Op zoek naar plantjes van peterselie ? Voor meer informatie over deze 'superfood' plantjes voor in de moestuin zoals Petroselinum crispum bent u van harte welkom in onze kruidenkwekerij te Zwevegem. De beschikbaarheid van de peterselie in onze kruidenkwekerij te Zwevegem is afhankelijk van verschillende factoren zoals de weersomstandigheden, kiemkracht van de kruidenzaden of beworteling van de stekjes. De Petroselinum crispum is te koop rechtstreeks vanuit ons plantencentrum zo lang onze voorraad kruidenplanten strekt. De startdatum van onze bloemen, groente- en kruidenplantenverkoop is ergens vanaf half maart, begin april. De exacte startdatum zal aangeven worden bovenaan de pagina 'SUPERFOODS' in deze online catalogus.

Let op! Met het gebruik van sommige kruiden moet je uitkijken als je zwanger bent, tijdens het zogen, indien u medicijnen neemt of bij kinderen onder de 2 jaar. Alvorens u de Petroselinum crispum intens gebruikt dient u contact op te nemen met een voedingsdeskundige of een gekwalificeerde arts voor medisch advies.