fbpx
  • superfoods-zelf-kweken.jpg

dille (Anethum graveolens)

dille (Anethum-graveolens)
Photo courtesy of: Henk Lic. Sc.
Vlinder lokkend: ja
Bijen lokkend: ja
Hommel lokkend: ja
Standplaats zon
Nederlandse naam, volksnamen en synoniemen: dille, stinkende vinke
Op zoek naar een andere soort of variëteit?: Tijdens onze openingsuren kan elke particulier komen kijken, uitkiezen en DIRECT mee nemen. Vind je niet wat je zoekt? Kan je een bepaalde plantensoort of variëteit nergens vinden? Wij zoeken met u mee! We werken samen met de belangrijkste groothandels en boomkwekerijen in België. Breng hiervoor uw verlanglijstje mee. Ter plekke kun je direct planten bekijken en uitkiezen uit het aanbod van onze partners.
Prijsinfo: Prijzen kunnen uitsluitend ter plekke in de winkel geraadpleegd worden. Een grote hoeveelheid nodig? Profiteer dan van onze volumekorting! Meer info ter plekke in onze plantenwinkel.
Plantenfamilie: Apiaceae - schermbloemenfamilie
Herkomst van de natuurlijke vorm: gematigde delen van Azië
Beschikbaarheid: Deze online planten catalogus toont ons assortiment, niet onze voorraad! Vraag naar de beschikbaarheid in onze plantenwinkel
Gebruik: wilde tuin, cottagetuin, opvallende bloem, natuurlijke tuin, groententuin, keukengerechten, superfoods, kruidentuin volle grond, medicinaal, superkruiden
Beste plantijd: april, mei, juni, juli, augustus
Beste oogsttijd: april, mei, juni, juli, augustus, september
Bloemkleur: geel
Hoogte: 100-120 cm
Standplaats: zon
Vochtigheid: normaal
Vlinderlokkend: ja
Bijenlokkend: ja
Hommellokkend: ja
Groenblijvend: nee
Winterhard: nee
Vorstgevoelig: ja, beschermd opkweken alvoor buiten te planten
Toepassing in de keuken: bij zalm, in aardappelsalades, rauwkostsalades, gestoofde groenten, avocado's, vissaus, roomsauzen, gegrild vlees en vis.
Plantdichtheid per m² in volle grond: 7

Vlinderlokkend: ja, vlinders roepen beelden op van zonneschijn, warmte en kleur en zijn dé indicatoren van een gezonde biodiversiteit.

Bijenlokkend: ja, bijen zijn echte top bestuivers! Op zoek naar voedsel zorgen bijen nietsvermoedend tijdens het bestuiven voor een mooiere oogst in nabijgelegen fruit- en moestuinen.

Hommellokkend: ja, diverse bloemen zijn absoluut afhankelijk van hommels om bestoven te worden. Hommels schudden de stuifmeelkorrels uit de meeldraden door het trillen van hun borstspieren. 'Buzz pollination' genoemd, vrij vertaald 'zoembestuiving'.

Anethum graveolens noemen we in het nederlands dille. Dit éénjarige keukenkruid wordt 80 tot 120 cm hoog en staat graag op een warm, zonnig plekje uit de de wind. Dille groeit goed in wat vochtige, goed doorlaatbare, humusrijke grond en kan ook in een pot. Als je dille wil gebruiken in de keuken, is het best om verspreid over het seizoen af en toen een plantje in de grond te steken omdat het jonge blad het lekkerst is. Anethum graveolens heeft heel fijn geveerd, blauwgroen blad en bloeit van juli tot september met vele kleine, gele bloemetjes in grote, platte schermen. Bloemknoppen, blad en zaden van dille zijn eetbaar, het blad heeft een mildere smaak dan de zaden. Bijen en vlinders houden van dille.

Wens je populaire soorten superfoods te kopen? Op zoek naar plantjes van dille ? Voor meer informatie over deze 'superfood' plantjes voor in de moestuin zoals Anethum graveolens bent u van harte welkom in onze kruidenkwekerij te Zwevegem. De beschikbaarheid van de dille in onze kruidenkwekerij te Zwevegem is afhankelijk van verschillende factoren zoals de weersomstandigheden, kiemkracht van de kruidenzaden of beworteling van de stekjes. De Anethum graveolens is te koop rechtstreeks vanuit ons plantencentrum zo lang onze voorraad kruidenplanten strekt. De startdatum van onze bloemen, groente- en kruidenplantenverkoop is ergens vanaf half maart, begin april. De exacte startdatum zal aangeven worden bovenaan de pagina 'SUPERFOODS' in deze online catalogus.

Let op! Met het gebruik van sommige kruiden moet je uitkijken als je zwanger bent, tijdens het zogen, indien u medicijnen neemt of bij kinderen onder de 2 jaar. Alvorens u de Anethum graveolens intens gebruikt dient u contact op te nemen met een voedingsdeskundige of een gekwalificeerde arts voor medisch advies.