fbpx
  • moestuinplantjes-kopen.jpg

rode ui (Allium cepa)

rode ui (Allium-cepa)
Photo courtesy of: Henk Lic. Sc.
Standplaats half schaduw, zon
Standplaats half schaduw, zon
Nederlandse naam, volksnamen en synoniemen: ui, ajuin
Op zoek naar een andere soort of variëteit?: Tijdens onze openingsuren kan elke particulier komen kijken, uitkiezen en DIRECT mee nemen. Vind je niet wat je zoekt? Kan je een bepaalde plantensoort of variëteit nergens vinden? Wij zoeken met u mee! We werken samen met de belangrijkste groothandels en boomkwekerijen in België. Breng hiervoor uw verlanglijstje mee. Ter plekke kun je direct planten bekijken en uitkiezen uit het aanbod van onze partners.
Prijsinfo: Prijzen kunnen uitsluitend ter plekke in de winkel geraadpleegd worden. Een grote hoeveelheid nodig? Profiteer dan van onze volumekorting! Meer info ter plekke in onze plantenwinkel.
Plantenfamilie: Alliaceae - lookfamilie
Herkomst van de natuurlijke vorm: Iran, West-Pakistan en het uiterste zuiden van Rusland
Beschikbaarheid: Deze online planten catalogus toont ons assortiment, niet onze voorraad! Vraag naar de beschikbaarheid in onze plantenwinkel
Indien voorgezaaid de jonge plantjes uitplanten op een afstand van: 20 x 10 cm
Bemesting: beperkte bemestingsbehoefte, 1 maximum 2 keer bemesten, stikstofarm
Beste plantijd: maart, april, mei, juni, juli
Beste oogsttijd: augustus, september, oktober, november, december
Serre of buitenteelt: buiten
Breedte max.: 0-10 cm
Standplaats: half schaduw, zon
Vochtigheid: normaal
Combinatieteelt, planten naast: aardbeien, bieten, dille, veldsla, witloof, komkommer, koolrabi, sla, peper, pastinaak, schorseneer, bonenkruid, courgette, kamille, wortel
Combinatieteelt, NIET planten naast: prei, peterselie, erwt, aardappel, tomaat

Allium cepa, in het nederlands rode ui, is een welgekend keukenkruid waarvan bol en blad eetbaar zijn, de plant heeft medicinale eigenschappen. Dit tweejarige bolgewas groeit in de zon op vrijwel elke grondsoort met een voorkeur voor zware, goed doorlatende, humusrijke grond. De bodem moet voldoende vocht bieden, maar mag niet te nat zijn. Net zoals wortelen, verdraagt Allium cepa geen compost of mest wat maakt dat ze goed samen staan. Wortelen in de buurt van uien houden ook de uivlieg weg. Rode ui plant je op 10 cm afstand in de rij en 20 cm tussen de rijen. De bol wordt geoogst als het loof verdord is. Na de oogst worden de bollen gedurende een week te drogen gelegd in een goed verluchte, droge ruimte, uit de zon.

Wens je populaire soorten superfoods te kopen? Op zoek naar plantjes van rode ui ? Voor meer informatie over deze 'superfood' plantjes voor in de moestuin zoals Allium cepa bent u van harte welkom in onze kruidenkwekerij te Zwevegem. De beschikbaarheid van de rode ui in onze kruidenkwekerij te Zwevegem is afhankelijk van verschillende factoren zoals de weersomstandigheden, kiemkracht van de kruidenzaden of beworteling van de stekjes. De Allium cepa is te koop rechtstreeks vanuit ons plantencentrum zo lang onze voorraad kruidenplanten strekt. De startdatum van onze bloemen, groente- en kruidenplantenverkoop is ergens vanaf half maart, begin april. De exacte startdatum zal aangeven worden bovenaan de pagina 'SUPERFOODS' in deze online catalogus.

Let op! Met het gebruik van sommige kruiden moet je uitkijken als je zwanger bent, tijdens het zogen, indien u medicijnen neemt of bij kinderen onder de 2 jaar. Alvorens u de Allium cepa intens gebruikt dient u contact op te nemen met een voedingsdeskundige of een gekwalificeerde arts voor medisch advies.