fbpx
  • tuinkruiden-kopen.jpg

valeriaan (Valeriana officinalis)

valeriaan (Valeriana-officinalis)
Photo courtesy of: Henk Lic. Sc.
Vlinder lokkend: ja
Bijen lokkend: ja
Hommel lokkend: ja
Standplaats half schaduw, zon
Standplaats half schaduw, zon
Nederlandse naam, volksnamen en synoniemen: echte valeriaan, kattekruid, baldriaan
Op zoek naar een andere soort of variëteit?: Tijdens onze openingsuren kan elke particulier komen kijken, uitkiezen en DIRECT mee nemen. Vind je niet wat je zoekt? Kan je een bepaalde plantensoort of variëteit nergens vinden? Wij zoeken met u mee! We werken samen met de belangrijkste groothandels en boomkwekerijen in België. Breng hiervoor uw verlanglijstje mee. Ter plekke kun je direct planten bekijken en uitkiezen uit het aanbod van onze partners.
Prijsinfo: Prijzen kunnen uitsluitend ter plekke in de winkel geraadpleegd worden. Een grote hoeveelheid nodig? Profiteer dan van onze volumekorting! Meer info ter plekke in onze plantenwinkel.
Beschikbaarheid: Deze online catalogus toont ons assortiment, niet onze voorraad! Vraag naar de beschikbaarheid in onze plantenwinkel of per mail.
Beste plantijd: maart, april, mei, juni, juli, augustus, september
Beste oogsttijd: september, oktober, november
Bloemkleur: roze
Hoogte: >140 cm
Standplaats: half schaduw, zon
Vochtigheid: normaal, vochtig
Vlinderlokkend: ja
Bijenlokkend: ja
Hommellokkend: ja
Winterhard: goed winterhard

Vlinderlokkend: ja, vlinders roepen beelden op van zonneschijn, warmte en kleur en zijn dé indicatoren van een gezonde biodiversiteit.

Bijenlokkend: ja, bijen zijn echte top bestuivers! Op zoek naar voedsel zorgen bijen nietsvermoedend tijdens het bestuiven voor een mooiere oogst in nabijgelegen fruit- en moestuinen.

Hommellokkend: ja, diverse bloemen zijn absoluut afhankelijk van hommels om bestoven te worden. Hommels schudden de stuifmeelkorrels uit de meeldraden door het trillen van hun borstspieren. 'Buzz pollination' genoemd, vrij vertaald 'zoembestuiving'.

Valeriana officinalis heeft de nederlandse naam valeriaan. Dit overblijvende, medicinale kruid wordt 100 tot 150 cm hoog. Valeriaan wordt op elke grond geteeld, op voorwaarde dat die fris en voldoende vochtig is en bij voorkeur op een plek in halfschaduw. Deze forse plant heeft opgaande stengels die bovenaan vertakt zijn en groen, geveerd blad. Vanaf het tweede jaar, van juni tot augustus, komen bovenop stengels en zijtakken schermen witroze bloemen. De wortel van Valeriana officinalis wordt gebruikt in medicinale toepassingen. Wortelgroei kan bevorderd worden door de bloeistengels te verwijderen. Vanaf het tweede groeijaar kan de wortel geoogst worden. Dat gebeurt in de herfst, na afsterven van het blad. Bijen en vlinders worden aangetrokken door valeriaan.

Zoekt u naar Valeriana officinalis? Voor meer informatie bent u van harte welkom tijdens onze openserredagen te Zwevegem. Valeriaan is verkrijgbaar onder voorbehoud van beschikbaarheid en of teeltfactoren zoals de weersomstandigheden, kiemkracht van de zaden of beworteling van de stekken.