fbpx
  • kleinfruit-kopen.jpg

zwarte bes / zwarte aalbes /cassisbes / patersbes / zwarte jeneverbes (Ribes nigrum)

zwarte bes / zwarte aalbes /cassisbes / patersbes / zwarte jeneverbes (Ribes-nigrum)
Photo courtesy of: Henk Lic. Sc.
Bijen lokkend: ja
Hommel lokkend: ja
Vogel lokkend: ja
Standplaats half schaduw, zon
Standplaats half schaduw, zon
Op zoek naar een andere soort of variëteit?: Tijdens onze openingsuren kan elke particulier komen kijken, uitkiezen en DIRECT mee nemen. Vind je niet wat je zoekt? Kan je een bepaalde plantensoort of variëteit nergens vinden? Wij zoeken met u mee! We werken samen met de belangrijkste groothandels en boomkwekerijen in België. Breng hiervoor uw verlanglijstje mee. Ter plekke kun je direct planten bekijken en uitkiezen uit het aanbod van onze partners.
Prijsinfo: Prijzen kunnen uitsluitend ter plekke in de winkel geraadpleegd worden. Een grote hoeveelheid nodig? Profiteer dan van onze volumekorting! Meer info ter plekke in onze plantenwinkel.
Beschikbaarheid: Deze online catalogus toont ons assortiment, niet onze voorraad! Vraag naar de beschikbaarheid in onze plantenwinkel of per mail.
Hoogte: >140 cm
Standplaats: half schaduw, zon
Vochtigheid: normaal
Bijenlokkend: ja
Hommellokkend: ja
Vogellokkend: ja
Groenblijvend: nee
Winterhard: goed winterhard

Bijenlokkend: ja, bijen zijn echte top bestuivers! Op zoek naar voedsel zorgen bijen nietsvermoedend tijdens het bestuiven voor een mooiere oogst in nabijgelegen fruit- en moestuinen.

Hommellokkend: ja, diverse bloemen zijn absoluut afhankelijk van hommels om bestoven te worden. Hommels schudden de stuifmeelkorrels uit de meeldraden door het trillen van hun borstspieren. 'Buzz pollination' genoemd, vrij vertaald 'zoembestuiving'.

Vogellokkend: ja, zaden, bessen en fruit zijn een nuttige voedselbron in de winter. Snoei niet alle zaden weg en laat wat bessen of fruit hangen voor de vogels. Ze zullen je dankbaar zijn!

De zwarte aalbes begint haar bloei in april met groenwitte bloemen netjes gegroepeerd in trosjes. De plant is zelfbestuivend. Rijkelijke productie van blauw-zwarte, eetbare bessen vanaf half juli. De zoetzure cassissmaak leent zich vooral voor culinair gebruik in zowel confituur, sap en gebak. Wordt ook aangewend bij de aanmaak van alcoholische dranken zoals wijn, likeur en jenever.

Zwarte aalbessen en zijn rijk aan vitaminen A, C, B, B1, B2, B6, E en K. Daarnaast bevatten ze ook verschillende belangrijke mineralen als ijzer, calcium, magnesium, fosfor en kalium. Er zijn maar weinig producten die meer antioxidanten bevatten dan bessen. Antioxidanten zijn stoffen die cholesterolverlagend werken, vrije radicalen kunnen neutraliseren en een belangrijke rol spelen bij het verouderingsproces en de stofwisseling. 

Zoekt u naar Ribes nigrum? Voor meer informatie over soorten bessen bent u van harte welkom tijdens onze openserredagen te Zwevegem. Zwarte bes, zwarte aalbes, cassisbes, patersbes of zwarte jeneverbes is verkrijgbaar onder voorbehoud van beschikbaarheid en of teeltfactoren zoals de weersomstandigheden, kiemkracht van de zaden of beworteling van de stekken.