fbpx
  • kleinfruitplanten.jpg

jostabes (Ribes nidigrolaria)

jostabes (Ribes-nidigrolaria)
Photo courtesy of: Henk Lic. Sc.
Vlinder lokkend: ja
Bijen lokkend: ja
Hommel lokkend: ja
Vogel lokkend: ja
Standplaats half schaduw, zon
Standplaats half schaduw, zon
Op zoek naar een andere soort of variëteit?: Tijdens onze openingsuren kan elke particulier komen kijken, uitkiezen en DIRECT mee nemen. Vind je niet wat je zoekt? Kan je een bepaalde plantensoort of variëteit niet vinden? Wij zoeken met u mee! We werken samen met de belangrijkste groothandels en boomkwekerijen in België. Bestellen (ter plekke) woensdag ten laatste = afhalen vanaf vrijdag (in de meeste gevallen)
Prijs: Een grote hoeveelheid nodig? Profiteer dan van onze volumekorting! Meer info ter plekke in onze winkel.
Beschikbaarheid: Deze online catalogus toont ons assortiment, niet onze voorraad! Vraag naar de beschikbaarheid in onze plantenwinkel of per mail.
Hoogte: >140 cm
Standplaats: half schaduw, zon
Vochtigheid: normaal
Vlinderlokkend: ja
Bijenlokkend: ja
Hommellokkend: ja
Vogellokkend: ja
Groenblijvend: nee
Winterhard: goed winterhard

Vlinderlokkend: ja, vlinders roepen beelden op van zonneschijn, warmte en kleur en zijn dé indicatoren van een gezonde biodiversiteit.

Bijenlokkend: ja, bijen zijn echte top bestuivers! Op zoek naar voedsel zorgen bijen nietsvermoedend tijdens het bestuiven voor een mooiere oogst in nabijgelegen fruit- en moestuinen.

Hommellokkend: ja, diverse bloemen zijn absoluut afhankelijk van hommels om bestoven te worden. Hommels schudden de stuifmeelkorrels uit de meeldraden door het trillen van hun borstspieren. 'Buzz pollination' genoemd, vrij vertaald 'zoembestuiving'.

Vogellokkend: ja, zaden, bessen en fruit zijn een nuttige voedselbron in de winter. Snoei niet alle zaden weg en laat wat bessen of fruit hangen voor de vogels. Ze zullen je dankbaar zijn!

De jostabes (Ribes-nidigrolaria) of josta is een gecultiveerde struik uit de ribesfamilie. De jostabes bloeit in april is in juni en juli rijp. De doornloze struik kan tot 2 m hoog worden. De bes heeft een dieprode tot zwarte kleur en heeft een smaak die wat gelijkt op zoetere zwarte bessen. Evenals bij de zwarte bes is het vitamine C-gehalte hoog. De jostabes kan vers gegeten worden maar wordt tevens gebruikt bij de bereiding van confituur, gelei en vruchtensappen. Kan makkelijk ingevroren worden.

Jostabessen bessen zijn rijk aan vitaminen A, C, B, B1, B2, B6, E en K. Daarnaast bevatten jostabessen ook verschillende belangrijke mineralen als ijzer, calcium, magnesium, fosfor en kalium. Er zijn maar weinig producten die meer antioxidanten bevatten dan bessen. Antioxidanten zijn stoffen die cholesterolverlagend werken, vrije radicalen kunnen neutraliseren en een belangrijke rol spelen bij het verouderingsproces en de stofwisseling. 

Zoekt u naar jostabessen? Voor meer informatie over soorten bessen bent u van harte welkom tijdens onze openserredagen te Zwevegem. Jostabessen zijn verkrijgbaar onder voorbehoud van beschikbaarheid en of teeltfactoren zoals de weersomstandigheden, kiemkracht van de zaden of beworteling van de stekken.