• kleinfruitplanten.jpg

blauwe druif (Vitis vinifera)

blauwe druif (Vitis-vinifera)
Photo courtesy of: Henk Blondeel
Bijen lokkend: ja
Hommel lokkend: ja
Vogel lokkend: ja
Standplaats half schaduw, zon
Standplaats half schaduw, zon
Beschikbaarheid: Deze online planten catalogus toont ons assortiment, niet onze voorraad! Vraag naar de beschikbaarheid in onze plantenwinkel
Hoogte: >140 cm
Standplaats: half schaduw, zon
Vochtigheid: normaal, vochtig
Vlinderlokkend: nee
Bijenlokkend: ja
Hommellokkend: ja
Vogellokkend: ja
Groenblijvend: nee
Winterhard: goed winterhard
Prijzen: Onze plantenkwekerij staat nooit stil! Naar behoefte worden onze planten regelmatig bijbemest, bijgeknipt, verjongd en/of verpot. Hier hebben onze tuinplanten hun intussen alom bekend hoge kwaliteit aan te danken. Door deze diverse handelingen kunnen de prijzen op elke moment wijzigen met als belangrijkste prijs criteria de leeftijd en potmaat van de plant. Om deze reden zijn de prijzen van onze planten UITSLUITEND ter plaatse in onze kwekerij te raadplegen. Bedankt voor uw begrip.

Bijenlokkend: ja, bijen zijn echte top bestuivers! Op zoek naar voedsel zorgen bijen nietsvermoedend tijdens het bestuiven voor een mooiere oogst in nabijgelegen fruit- en moestuinen.

Hommellokkend: ja, diverse bloemen zijn absoluut afhankelijk van hommels om bestoven te worden. Hommels schudden de stuifmeelkorrels uit de meeldraden door het trillen van hun borstspieren. 'Buzz pollination' genoemd, vrij vertaald 'zoembestuiving'.

Vogellokkend: ja, zaden, bessen en fruit zijn een nuttige voedselbron in de winter. Snoei niet alle zaden weg en laat wat bessen of fruit hangen voor de vogels. Ze zullen je dankbaar zijn!

Vitis vinifera is ook in koudere klimaten geschikt is als productiedruif. In onze streken kan deze druivelaar moeiteloos zoete, blauwe druiven produceren. De vruchten kunnen zowel als tafeldruif en als wijndruif gebruikt worden. Goed resistent tegen meeldauw. Rekent op een zonnige, beschutte standplaats. Een zuidmuur is ideaal. De plant dient ondersteund te worden met gaas of leidraad. Als de uitlopers stevig genoeg zijn kunnen ze hieraan bevestigd worden.  

Blauwe druiven zitten bomvol gezonde voedingsstoffen. Vaak wordt gedacht dat men van deze suiker dik kan worden zoals dat kan bij bietsuiker of rietsuiker. Maar in druiven zit natuurlijke suiker, namelijk druivensuiker, wat volgens wetenschappelijk onderzoek juist een goede werking heeft op vetverbranding. Ook kan het eten van druiven helpen tegen het snoepen, omdat je goede suikers binnenkrijgt die snel energie opleveren.

Zoekt u naar Vitis vinifera? Voor meer informatie over soorten bessen bent u van harte welkom tijdens onze openserredagen te Zwevegem. Blauwe druiven zijn verkrijgbaar onder voorbehoud van beschikbaarheid en of teeltfactoren zoals de weersomstandigheden, kiemkracht van de zaden of beworteling van de stekken.