fbpx
  • delosperma-ijsbloemen-kopen.jpg

ijsbloem (Delosperma cultivars Suntropics® Yellow)

ijsbloem (Delosperma-cultivars-Suntropics®-Yellow)
Photo courtesy of: Henk Blondeel
Bijen lokkend: ja
Hommel lokkend: ja
Standplaats zon
Tolerantie: hitte en droogte
Nederlandse naam, volksnamen en synoniemen: winterharde kruipende ijsplant, ijsplanten, kruipende ijsbloemen
Bekendmaking: Wij zijn terug open voor particulieren vanaf 1 maart!
Op zoek naar een andere soort of variëteit?: Tijdens onze openingsuren kan elke particulier komen kijken, uitkiezen en DIRECT mee nemen. Vind je niet wat je zoekt? Kan je een bepaalde plantensoort of variëteit nergens vinden? Wij zoeken met u mee! We werken samen met de belangrijkste groothandels en boomkwekerijen in België. Breng hiervoor uw verlanglijstje mee. Ter plekke kun je direct planten bekijken en uitkiezen uit het aanbod van onze partners.
Prijsinfo: Prijzen kunnen uitsluitend ter plekke in de winkel geraadpleegd worden. Een grote hoeveelheid nodig? Profiteer dan van onze volumekorting! Meer info ter plekke in onze plantenwinkel.
Plantenfamilie: Aizoaceae - Ijskruidfamilie
Opgelet winterhardheid: Niet alle Delosperma soorten zijn even sterk! Let vooral heel goed op de soortnamen op het label "Wheels of Wonder®” of "Jewel of Desert®” die tot -12º Celsius winterhard MITS uitgeplant op een goed doorlatend zandgrond zonder leem of klei. Dit in wel 20 soorten. Zowel op kleur als gemixt verkrijgbaar. Check vooral eerst je grondtype!
Herkomst van de natuurlijke vorm: kusten en de rotsachtige berggebieden van Zuid- en Oost-Afrika
Beschikbaarheid: Deze online planten catalogus toont ons assortiment, niet onze voorraad!
Gebruik: onkruidverstikkende plant, onderhoudsarme tuin, groepsbeplanting, bodembedekker, borderplant, terrasplant, kuipplant, vetplant, randjesplant, jaarrond in bloembakken en sierpotten, beplanting helling, als blikvanger met een maandenlange bloei buiten op je terras of balkon, wegens zijn droogtetolerantie geschikt als grafbeplanting
Bloemkleur: geel
Bloeimaand: april, mei, juni, juli, augustus, september, oktober
Doorbloeier: ja, dit is een echte doorbloeier. Deze plant kan maandenlang bloeien zonder ophouden!
Hoogte: 10-20 cm
Streklengte: 20-40 cm
Standplaats: zon
Kustplant: ja, zowel in de volle grond als in bloembakken en sierpotten. Ze verdraagt extreme omstandigheden zoals zoute felle zeewind, schurende zanddeeltjes, hoog oplopende temperaturen en droogte.
Tolerant tegen: hitte en droogte
Vochtigheid: droog, droog tijdens de winter
Onderhoud: niet te veel water geven, verder nauwelijks onderhoud nodig, indien je de plant jaarrond in een bloempot laat staan, vergeet dan niet enkele keren per jaar meststof toe te dienen of nog gemakkelijker, vraag naar onze TURBO meststofpillen voor 9 maand bemesting in één pil
Bijenlokkend: ja
Hommellokkend: ja
Verdorde ijsbloempjes? : Ijsbloemjes 'Wheels of Wonder®' en 'Jewel of Desert®' zijn groenblijvend én verdragen vorst tot oneveer -12º Celsius MITS uitgeplant in een goed gedraineerde zandgrond. Dit is zeer belangrijk. Indien uitgeplant in een verkeerd bodemtype zoals grond met deels klei of leem kan dit voor problemen zorgen. Vorst is zelden een probleem behalve als de plant zeer nat staat in de winter. Natte voeten en vorst kan rot veroorzaken waardoor er droge takken aan de plant komen. Soms hersteld zich dit, maar niet altijd! Knip in dit geval alle lelijke delen (op het hart van de plant na) weg en hoop op het beste. Als de wortel niet afgerot is zal de plant nieuwe scheutjes maken in april. Wenst u ze dus te gebruiken als bodembedekker doe dit enkel indien u denkt te beschikken over het juiste grondtype!
Snoeien: jaarlijks, lichtjes insnoeien na de winter net voordat de plant terug begint te groeien, Kruipende Delosperma in de volle grond mag je lichtjes toppen voor of na de winter of snoei ze na enkele jaren eens twee derde in om ze te verjongen, Delosperma soorten in potten mag je jaarlijks voor of na de winter afknippen tot tegen de potrand
Winterhard: onze ijsbloemen verdragen gemakkelijk vorst, maar ze houden niet van een té natte standplaats in de winter. Vorst in combinatie met veel regen is slecht. Onze zomers worden droger en onze winters natter, dus daarom, heb je ijsbloemen in potten staan? Zet ze dan best onder aan afdak in de winter. , winterhard mits uitgeplant in een goed gedraineerd droog bodemtype zonder leem of klei
Plantdichtheid (op kleur) per m² in volle grond: 7 à 8

Bijenlokkend: ja, bijen zijn echte top bestuivers! Op zoek naar voedsel zorgen bijen nietsvermoedend tijdens het bestuiven voor een mooiere oogst in nabijgelegen fruit- en moestuinen.

Hommellokkend: ja, diverse bloemen zijn absoluut afhankelijk van hommels om bestoven te worden. Hommels schudden de stuifmeelkorrels uit de meeldraden door het trillen van hun borstspieren. 'Buzz pollination' genoemd, vrij vertaald 'zoembestuiving'.

Onvoorstelbare nieuwigheid! Het moet de hele zomer bloeien, weinig water nodig hebben, in de volle hete zon kunnen staan groenblijvend én winterhard zijn. Bestaat dat eigenlijk zo een plant? Jazeker! Verwondering alom, Onze Delosperma Suntropics® Yellow ookwel ijsbloemen genoemd in onze contreien of hardy iceplant in het buitenland brengen u een paradijs van kleuren! Onze Delosperma Yellow is dé nieuwe tuinsensatie en droomplant voor mensen die geen groene vingers hebben of wel eens 'vergeten' water te geven! Delosperma Suntropics® bloeien van mei tot laat in het najaar! Dit type produceert okergele bloemen.

Wij beschikken over het grootste winterharde ijsbloemen assortiment van België en omliggende landen. Méér dan 20 soorten, kleuren en kleurschakeringen worden door ons opgekweekt. Wow! ja u leest het goed! Tijdens onze openserredagen zullen er steeds Delosperma Suntropics® zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren. Bepaalde soorten en kleuren worden in de loop van de maand april opgepot en worden te koop aangeboden van zodra plant volgroeid is.

In de winter: Ijsbloemen in volle grond als bodembedekker zijn enkel winterhard (tot -12º Celsius) op een goed gedraineerde droge zandgrond zonder klei of leem. Ijsbloemen uitgeplant in potten kan je tijdens de winter onder een afdakje zetten. Komen je planten bruin tijdens de winter dan hebben ze toch té nat gestaan. In gedraineerde zandgrond zonder klei of leem heb je dit zelden. Op een leem of kleiachtige grondtype plant je beter onze Phlox subulata als je zoekt naar een sterke bodembedekker.

In de zomer: Met zijn afkomstig uit de extreem droge en ruige halfwoestijn van Zuid-Afrika verdraagt Delosperma schrale droge grond, droogte in bloempotten en extreme temperaturen van 45 °C. Je kan zonder problemen een weekendje of meerdere dagen afwezig zijn zonder dat iemand ze water hoeft te geven!

Let goed op bij uw aankoop: Er zijn verschillende types.

1 Een compacte (trager) groeiende soort
2 Een breed uitgroeiende soort die ook wel als bodembedekker kan gebruikt worden.

Delosperma Suntropics® Yellow (een breed uitgroeiende soort)

Delosperma Suntropics® Yellow met zijn okergele bloemen groeit breed uit waardoor hij perfect bruikbaar is als groenblijvende bodembedekker mits hij in de volle zon mag staan op geen té natte plaats. Ook zijn bloempjes openen en sluiten met de zon. In bloembakken en sierpotten gaan ze ruim over de rand gaan hangen. Als ze té groot komen dan kan je ze in het late najaar na de bloei terug knippen tot aan de rand van de pot. Dit is ook mogelijk na de winter nét voor het lente wordt. Knip het verdroogde loof een stuk terug en de Delosperma zal nieuwe scheuten maken. Dit kan je ook doen bij bodembedekkende ijsplanten in de volle grond als het oude loof verdroogd uitziet. Delosperma in het najaar ingekort zal vroeger bloeien dan wanneer u dit pas in de lente doet. Aan u de keuze.

De belangrijkste eigenschappen van Delosperma Suntropics® Yellow zijn:

1 Zeer rijke bloei
2 Felle bloemkleuren
3 Winterhard tot -12º Celsius
4 Ziekte-ongevoelig
5 Weinig onderhoud
6 Droogte-resistent
7 Groenblijvend in normale winters

Op zoek naar de beste en mooiste winterharde vaste planten? Op zoek naar de ijsbloem ? Voor meer informatie over vaste planten zoals de Delosperma cultivars Suntropics® Yellow bent u steeds welkom in onze vaste plantenkwekerij te Zwevegem. De beschikbaarheid van een winterharde plant zoals de ijsbloem in onze plantenkwekerij is afhankelijk van verschillende factoren zoals de weersomstandigheden, slagingspercentage van de weefselkweek, kiemkracht van de zaden of de beworteling van de gestoken stekken. Wintervaste borderplanten zoals de Delosperma cultivars Suntropics® Yellow kan je rechtstreeks kopen vanuit ons plantencentra zo lang de voorraad strekt. Check deze online catalogus voor alle informatie over deze plantengroep. De prijzen van onze vaste planten zijn uitsluitend ter plaatse te raadplegen in ons tuincentrum.

Ons tuincentrum (plantencentrum) is gelegen in het Zuiden van West-Vlaanderen, op ongeveer 20 km over de provinciegrens Oost-Vlaanderen bij Kruishoutem via de E17 afrit nr. 3 Kortrijk-Oost - Zwevegem.