Chinees klokje (Forsythia intermedia Spectabilis)

Chinees klokje (Forsythia-intermedia-Spectabilis)
Photo courtesy of: Henk Lic. Sc.
Vlinder lokkend: ja
Bijen lokkend: ja
Hommel lokkend: ja
Standplaats zon
Tolerantie: natte standplaats
Nederlandse naam, volksnamen en synoniemen: Chinees klokje, bloeiend hout, geelhout, gele klok, paaspijp, zonnekop, brandend hout
Beschikbaarheid: Deze online planten catalogus toont ons assortiment, niet onze voorraad! Vraag naar de beschikbaarheid in onze plantenwinkel
Gebruik: groepsbeplanting, borderplant, cottagetuin, haag
Bloemkleur: geel
Bloeimaand: maart, april
Hoogte opmerking: de hoogte wordt berpaald door de snoeiwijze en frequentie, de aangegeven minimum hoogte wordt bekomen door jaarlijkse snoei, de maximum aangegeven hoogte wordt bekomen door minder of niet te snoeien
Hoogte: 120-140 cm, 1,5 - 2 meter, 2,5 - 3 meter
Standplaats: zon
Kustplant: Ja, verdraagt extreme omstandigheden zoals zoute felle zeewind, schurende zanddeeltjes, droogte, zout en kleigrond
Tolerant tegen: natte standplaats
Vochtigheid: normaal, vochtig
Vlinderlokkend: ja
Bijenlokkend: ja
Hommellokkend: ja
Snoeien: jaarlijks direct na de bloei
Groenblijvend: nee
Winterhard: zeer winterhard
Plantdichtheid per m² in volle grond: 1
Prijzen: Onze plantenkwekerij staat nooit stil! Naar behoefte worden onze planten regelmatig bijbemest, bijgeknipt, verjongd en/of verpot. Hier hebben onze tuinplanten hun intussen alom bekend hoge kwaliteit aan te danken. Door deze diverse handelingen kunnen de prijzen op elke moment wijzigen met als belangrijkste prijs criteria de leeftijd en potmaat van de plant. Om deze reden zijn de prijzen van onze planten UITSLUITEND ter plaatse in onze kwekerij te raadplegen. Bedankt voor uw begrip.

Vlinderlokkend: ja, vlinders roepen beelden op van zonneschijn, warmte en kleur en zijn dé indicatoren van een gezonde biodiversiteit.

Bijenlokkend: ja, bijen zijn echte top bestuivers! Op zoek naar voedsel zorgen bijen nietsvermoedend tijdens het bestuiven voor een mooiere oogst in nabijgelegen fruit- en moestuinen.

Hommellokkend: ja, diverse bloemen zijn absoluut afhankelijk van hommels om bestoven te worden. Hommels schudden de stuifmeelkorrels uit de meeldraden door het trillen van hun borstspieren. 'Buzz pollination' genoemd, vrij vertaald 'zoembestuiving'.

Forsythia intermedia Spectabilis is een betrouwbare, gemakkelijk groeiende lentebloeier die bij nachtvorst wel enige bescherming dient te hebben. Ze bereiken een hoogte van zo'n 2 à 3 meter en kunnen als alleenstaande plant, haagplant of als muurbedekker aangeplant worden. De gele bloemetjes vormen als het ware klokjes en komen oorspronkelijk uit China vandaar dus de naam Chinees klokje. Ze geven een grote sierwaarde aan de tuin en voelen zich op hun best met een plekje in de zon. De bloei is zo spectaculair weelderig dat je er blij van wordt.

Ook heesters zijn belangrijk voor de biodiversiteit. Heesters bieden privacy en trekken vele nuttige insecten aan. Sommige soorten trekken interessante bestuivers of prachtige vlinders aan. Ook voor vogels bieden heesters bescherming en veilige broedplaatsen. De bloemen van de Forsythia bevatten zowel stuifmeel als nectar en zijn in een schaarse tijd zeer welkom voor vlinders en bijen. 
 
Kijk vooral bij het planten van de Forsythia intermedia Spectabilis naar de lichtbehoefte en de oppervlakte dat een volgroeid exemplaar nodig heeft. Zo zal je problemen door onnodig en schadelijk snoeien vermijden.
 
Op zoek naar sierheesters met mooie bloemen? Wens je zeldzame struiken te kopen? Voor meer informatie over deze heester of kleine boom zoals de Forsythia intermedia Spectabilis bent u van harte welkom in onze boomkwekerij te Zwevegem. De beschikbaarheid van de Chinees klokje in onze boomkwekerij te Zwevegem is afhankelijk van verschillende factoren zoals de weersomstandigheden, kiemkracht van de kruidenzaden of beworteling van de stekjes. De Forsythia intermedia Spectabilis is te koop rechtstreeks vanuit ons planten- tuincentrum zo lang onze voorraad sierheesters strekt.