fbpx
  • aardbeien-planten.jpg
  • aardbeien-planten2.jpg

aardbei (Fragaria x ananassa var. Mara Des Bois)

aardbei (Fragaria x ananassa var. Mara Des Bois)
Photo courtesy of: Henk Blondeel
Bijen lokkend: ja
Hommel lokkend: ja
Vogel lokkend: ja
Standplaats zon
Groenblijvend: ja
DOORDRAGER!
Beschikbaarheid: Deze online planten catalogus toont ons assortiment, niet onze voorraad! Vraag naar de beschikbaarheid in onze plantenwinkel
Beste plantijd: maart, april, juli, augustus, september, oktober, november
Beste oogsttijd: juni, juli, augustus, september, oktober
Serre of buitenteelt: serre & buiten
Type Aardbei: Doordragende aardbei
Standplaats: zon
Vochtigheid: vochtig
Bijenlokkend: ja
Hommellokkend: ja
Vogellokkend: ja
Groenblijvend: ja
Winterhard: goed winterhard

Bijenlokkend: ja, bijen zijn echte top bestuivers! Op zoek naar voedsel zorgen bijen nietsvermoedend tijdens het bestuiven voor een mooiere oogst in nabijgelegen fruit- en moestuinen.

Hommellokkend: ja, diverse bloemen zijn absoluut afhankelijk van hommels om bestoven te worden. Hommels schudden de stuifmeelkorrels uit de meeldraden door het trillen van hun borstspieren. 'Buzz pollination' genoemd, vrij vertaald 'zoembestuiving'.

Vogellokkend: ja, zaden, bessen en fruit zijn een nuttige voedselbron in de winter. Snoei niet alle zaden weg en laat wat bessen of fruit hangen voor de vogels. Ze zullen je dankbaar zijn!

Fragaria x ananassa var. Mara des Bois wordt enorm veel geteelt in Frankrijk. Het is een doordrager en produceert middelgrote vruchten van mei tot oktober. De zeer afwijkende smaak doet denken aan de smaak van bosaardbeien maar de productie en de kwaliteit is veel beter. Deze aardbei is ontaan na talrijke kruisingen en wordt sindsdien in Frankrijk als één van de lekkerste beschouwd.

Een doordragende aardbei kun je planten zowel in de nazomer, de herfst of in het voorjaar. Plant je ze voor de winter dan dien je best wat extra bemesting toe.

Voor de beste smaak plant je Fragaria x ananassa var. Mara des Bois aardbeien op een zonnige plaats. Ze hebben graag veel water maar zorg ervoor dat overtollig water weg kan. De eerste en tweede reeks aardbeibloemen kun je best wegknippen om de plant optimaal te laten groeien. Gezonde goed doorgroeide planten produceren meer dan kleine en zwak opgegroeide planten. Ondanks aardbeien volledig winterhard zijn vervang uw aardbeiplanten regelmatig. Plant een mix van variëteiten en soorten om uw oogst te spreiden. Goede bestuivers zijn bosbessen.

Betere fruitkwaliteit door bijen! Aardbeienplanten kunnen zichzelf bestuiven of door de wind. Wetenschappelijke onderzoeken hebben echter bewezen dat aardbeibloemen bestoven door hommels en bijen betere vruchten produceren. De aardbeien zijn groter, roder van kleur en de verhouding suiker-zuur is beter dan bij zelfbestoven aardbeien.

Op zoek naar de best smakende aardbeien om zelf te kweken? Voor meer informatie over onze soorten aardbeien bent u van harte welkom tijdens onze openserredagen te Zwevegem. Fragaria x ananassa var. Mara des Bois aardbeien zijn verkrijgbaar onder voorbehoud van beschikbaarheid en of teeltfactoren zoals de weersomstandigheden of beworteling van de stekken.