camelia (Camellia japonica bicolor)

camelia (Camellia-japonica-bicolor)
Photo courtesy of: Henk Lic. Sc.
Vlinder lokkend: ja
Bijen lokkend: ja
Hommel lokkend: ja
Standplaats schaduw, half schaduw
Standplaats schaduw, half schaduw
Groenblijvend: ja
Nederlandse naam, volksnamen en synoniemen: Japanse roos, camelia
Beschikbaarheid: Deze online planten catalogus toont ons assortiment, niet onze voorraad! Vraag naar de beschikbaarheid in onze plantenwinkel
Gebruik: onderhoudsarme tuin, borderplant, terrasplant, kuipplant, opvallende bloem, tropische tuin, exotische tuin
Bloemkleur: rood, roze, wit
Geurend: ja
Bloeimaand: februari, maart, april
Doorbloeier: ja, dit is een echte doorbloeier. Deze plant kan maandenlang bloeien zonder ophouden!
Hoogte: 100-120 cm, 120-140 cm
Standplaats: schaduw, half schaduw
Kustplant: Ja, verdraagt extreme omstandigheden zoals zoute felle zeewind, schurende zanddeeltjes, droogte, zout en kleigrond
Vochtigheid: normaal
Vlinderlokkend: ja
Bijenlokkend: ja
Hommellokkend: ja
Snoeien: Weinig snoeien
Groenblijvend: ja
Winterhard: goed winterhard
Plantdichtheid per m² in volle grond: 3
Prijzen: Onze plantenkwekerij staat nooit stil! Naar behoefte worden onze planten regelmatig bijbemest, bijgeknipt, verjongd en/of verpot. Hier hebben onze tuinplanten hun intussen alom bekend hoge kwaliteit aan te danken. Door deze diverse handelingen kunnen de prijzen op elke moment wijzigen met als belangrijkste prijs criteria de leeftijd en potmaat van de plant. Om deze reden zijn de prijzen van onze planten UITSLUITEND ter plaatse in onze kwekerij te raadplegen. Bedankt voor uw begrip.

Vlinderlokkend: ja, vlinders roepen beelden op van zonneschijn, warmte en kleur en zijn dé indicatoren van een gezonde biodiversiteit.

Bijenlokkend: ja, bijen zijn echte top bestuivers! Op zoek naar voedsel zorgen bijen nietsvermoedend tijdens het bestuiven voor een mooiere oogst in nabijgelegen fruit- en moestuinen.

Hommellokkend: ja, diverse bloemen zijn absoluut afhankelijk van hommels om bestoven te worden. Hommels schudden de stuifmeelkorrels uit de meeldraden door het trillen van hun borstspieren. 'Buzz pollination' genoemd, vrij vertaald 'zoembestuiving'.

Camellia japonica bicolor is een uitstekende heester om je tuin gedurende de wintermaanden, januari tot eind april, kleur te bezorgen. mooi groen glimmende bladeren en zoals de naam laat vermoeden tweekleurige gevulde rooswitte bloemen. Camellia japonica bicolor is goed winterhard maar bij zeer strenge vorst kan enige bescherming nuttig zijn. Halfschaduw is de ideale standplaats voor deze winterbloeier. Omdat de knoppen liever koel blijven is het geen goed idee om de Camellia japonica bicolor bv. tegen een zuidermuur aan te planten. De Camellia japonica bicolor is met zo'n 15 à 20 cm een langzame groeier. De struik bereikt een maximale hoogte van anderhalve meter.

Camelia's bestaan in wel 80 soorten en zijn ideale winterbloeiers. Wanneer de meeste bloemsoorten vroeg op het jaar bezig zijn met in hun bladeren te ontwikkelen schittert de Camelia al met haar prachtige roosachtige bloemen gaande van wit over rood tot paars. Wanneer de Camelia japonica bicolor rouge als kuipplant bijgehouden wordt is het aangeraden om deze bij strenge vorst ergens op een beschutte plaats te beschermen. Camelia's zijn langzame groeiers.

Ook heesters zijn belangrijk voor de biodiversiteit. Heesters bieden privacy en trekken vele nuttige insecten aan. Sommige soorten trekken interessante bestuivers of prachtige vlinders aan. Ook voor vogels bieden heesters bescherming en veilige broedplaatsen. In de late winter/vroege lente bezoeken honingbijen de camelia's om nectar en stuifmeel te verzamelen.

Kijk vooral bij het planten van de Camellia japonica bicolor naar de lichtbehoefte en de oppervlakte dat een volgroeid exemplaar nodig heeft. Zo zal je problemen door onnodig en schadelijk snoeien vermijden.

Op zoek naar sierheesters met mooie bloemen? Wens je zeldzame struiken te kopen? Voor meer informatie over deze heester of kleine boom zoals de Camellia japonica bicolor bent u van harte welkom in onze boomkwekerij te Zwevegem. De beschikbaarheid van de camelia in onze boomkwekerij te Zwevegem is afhankelijk van verschillende factoren zoals de weersomstandigheden, kiemkracht van de kruidenzaden of beworteling van de stekjes. De Camellia japonica bicolor is te koop rechtstreeks vanuit ons planten- tuincentrum zo lang onze voorraad sierheesters strekt.