colakruid / citroenkruid (Artimisia abrotanum)

colakruid / citroenkruid (Artimisia-abrotanum)
Photo courtesy of: Henk Lic. Sc.
Vlinder lokkend: ja
Bijen lokkend: ja
Hommel lokkend: ja
Standplaats zon
Beschikbaarheid: Deze online planten catalogus toont ons assortiment, niet onze voorraad! Vraag naar de beschikbaarheid in onze plantenwinkel
Beste plantijd: februari, maart, april, mei, juni, juli, augustus, september
Beste oogsttijd: februari, maart, april, mei, juni, juli, augustus, september, oktober
Bloemkleur: geel, groen
Hoogte: >140 cm
Standplaats: zon
Vochtigheid: normaal
Vlinderlokkend: ja
Bijenlokkend: ja
Hommellokkend: ja
Winterhard: zeer winterhard
Prijzen: Onze plantenkwekerij staat nooit stil! Naar behoefte worden onze planten regelmatig bijbemest, bijgeknipt, verjongd en/of verpot. Hier hebben onze tuinplanten hun intussen alom bekend hoge kwaliteit aan te danken. Door deze diverse handelingen kunnen de prijzen op elke moment wijzigen met als belangrijkste prijs criteria de leeftijd en potmaat van de plant. Om deze reden zijn de prijzen van onze planten UITSLUITEND ter plaatse in onze kwekerij te raadplegen. Bedankt voor uw begrip.

Vlinderlokkend: ja, vlinders roepen beelden op van zonneschijn, warmte en kleur en zijn dé indicatoren van een gezonde biodiversiteit.

Bijenlokkend: ja, bijen zijn echte top bestuivers! Op zoek naar voedsel zorgen bijen nietsvermoedend tijdens het bestuiven voor een mooiere oogst in nabijgelegen fruit- en moestuinen.

Hommellokkend: ja, diverse bloemen zijn absoluut afhankelijk van hommels om bestoven te worden. Hommels schudden de stuifmeelkorrels uit de meeldraden door het trillen van hun borstspieren. 'Buzz pollination' genoemd, vrij vertaald 'zoembestuiving'.

Artemisia abrotanum noemen we in het nederlands colakruid. Deze aromatische, halfwintergroene heester kan tot 150 cm hoog worden. Colakruid houdt van een plek in de zon op kalkrijke, humusrijke, goed doorlatende, bij voorkeur zanderige bodem. De plant vraagt enige beschutting tegen sterke vrieskou en kan prima in een pot gekweekt worden om binnen op een droge, lichte plek te overwinteren. Artemisia abrotanum heeft een wat bossig uiterlijk, grijsgroen, veerachtig, geurend blad en van juli tot september kleine groengele bloempjes. Deze plant is bovenal een geurplant, de smaak is wat aan de bittere kant. Jonge toppen van colakruid hebben het aroma van cola met citroen en zijn de hele zomer te plukken. Ze aromatiseren azijn en verse kaas en er wordt thee van gezet. Artemisia abrotanum verjaagt muggen.

Zoekt u naar Artimisia abrotanum? Voor meer informatie bent u van harte welkom tijdens onze openserredagen te Zwevegem. Colakruid of citroenkruid is verkrijgbaar onder voorbehoud van beschikbaarheid en of teeltfactoren zoals de weersomstandigheden, kiemkracht van de zaden of beworteling van de stekken.