kerselaar struik (Prunus avium Burlat)

kerselaar-struik-(Prunus-avium-Burlat)
Photo courtesy of: Henk Lic. Sc.
Vlinder lokkend: ja
Bijen lokkend: ja
Standplaats zon
Nederlandse naam, volksnamen en synoniemen: kersen, kersenboom, krieken, kriekboom, morel
Plantenfamilie: Rosaceae - rozenfamilie
Herkomst van de natuurlijke vorm: West-Azië en Zuidoost-Europa
Beschikbaarheid: Deze online planten catalogus toont ons assortiment, niet onze voorraad! Vraag naar de beschikbaarheid in onze plantenwinkel
Stamvorm bij fruitbomen: laagstam (struik)
In welke maanden mag je snoeien: april, mei, juni, juli, september
Beste oogsttijd: juni
Geurend: ja
Bloeimaand: april
Hoogte: 2,5 - 3 meter
Standplaats: zon
Vlinderlokkend: ja
Bijenlokkend: ja
Winterhard: goed winterhard
Prijzen: Onze plantenkwekerij staat nooit stil! Naar behoefte worden onze planten regelmatig bijbemest, bijgeknipt, verjongd en/of verpot. Hier hebben onze tuinplanten hun intussen alom bekend hoge kwaliteit aan te danken. Door deze diverse handelingen kunnen de prijzen op elke moment wijzigen met als belangrijkste prijs criteria de leeftijd en potmaat van de plant. Om deze reden zijn de prijzen van onze planten UITSLUITEND ter plaatse in onze kwekerij te raadplegen. Bedankt voor uw begrip.

Vlinderlokkend: ja, vlinders roepen beelden op van zonneschijn, warmte en kleur en zijn dé indicatoren van een gezonde biodiversiteit.

Bijenlokkend: ja, bijen zijn echte top bestuivers! Op zoek naar voedsel zorgen bijen nietsvermoedend tijdens het bestuiven voor een mooiere oogst in nabijgelegen fruit- en moestuinen.

Prunus avium Burlat is een vroege kers die al in juni plukklaar is. Donkerrode knapperige zoete vruchten. Let op ze zijn wel ietsje gevoeliger voor barsten. Ze zijn matig zelfbestuivend dus beter is om voor kruisbestuiving te zorgen met andere vroege kersensoorten. Enkele goede bestuivers zijn bv. Lapins, Sunburst of Merchant.

Burlat kersen bewaart u het beste onderaan in de groentenschuif van de koelkast. Zeker niet op elkaar geperst in een plastiek zak maar gespreid op een bord of schoteltje om kneuzingen te vermijden en voorkom je dat een rotte kers de andere kersen besmet. Naast de smakelijke zoete vruchten fleuren ze ook de tuin op met hun hagelwitte bloesem in de maanden april en mei, maar kersenbomen hebben ook een prachtige herfstverkleuring van geel over oranjerood tot rood.
 
Tip: Hebt u last van wespen. Plant een Burlat kersenboom of eventueel een andere fruitboom in uw tuin, daar vinden ze alles wat ze nodig hebben en laten uw terras ongemoeid.  
 
Lekker smullen van uw eigen fruitbomen? Op zoek naar een kerselaar struik ? Voor meer informatie over een fruitboom zoals de Prunus avium Burlat bent u steeds welkom in boomkwekerij en serres te Zwevegem. De beschikbaarheid van fruitbomen zoals de kerselaar struik in onze kwekerij is afhankelijk van verschillende factoren zoals de weersomstandigheden en het slagen van de enten op de onderstammen. Fruitbomen worden vooral geplant in de winter maar gezien onze bomen in pot zijn gekweekt kan je ze gans het jaar planten. Informeer u ter plaatse over de bestuivingsvoorwaarden van de Prunus avium Burlat .

Onze boomkwekerij is gelegen in het Zuiden van West-Vlaanderen, op ongeveer 20 km over de provinciegrens Oost-Vlaanderen bij Kruishoutem via de E17 afrit nr. 3 Kortrijk-Oost - Zwevegem.